HGSS logo

HGSS stanica
Varaždin

Savjeti za planinarenje zimi

Cover Image for Savjeti za planinarenje zimi

Zima nipošto nije vrijeme za prestati s outdoor aktivnostima. Iako mnogi ne vole provoditi svoje slobodne vrijeme na minusima i u mraku, gotovo jednak broj zaljubljenika u brda jedva čeka biti prvi koji će ostaviti tragove stopala u novom snijegu.
Poslovica kaže da nema loših vremenskih prilika, već samo loših planinara i loše opreme. Kako biste izbjegli pasti u drugi dio prethodne rečenice, dijelimo nekoliko savjeta za zimske brdske dane, a počet ćemo od osnove — prva pomoć.
U ruksaku neka vam UVIJEK bude komplet prve pomoći, u kojem je astrofolija. Ovo je posebno važno zimi! Ako ste skloni pothlađivanju, kemijski grijači danas ne zauzimaju puno mjesta, a mogu igrati veliku ulogu.

Hrana i hidracija

U hladnim danima, kod vanjskih tjelesnih aktivnosti tijelo troši više energije nego kod istih aktivnosti ljeti. Razlog tome je kvaka koju evolucija još nije uspjela riješiti: hladan zrak nas hladi, a tijelo proizvodi znoj koji nas jednako tako hladi.
To znači da nam je kalorijska potrošnja veća zbog potrebe grijanja, što treba uzeti u obzir kod odabira hrane i hidracije za zimske sportove. Danas su popularni sportski satovi, i željeli bismo sve aktivnosti optimizirati, ali zima možda i nije najsretnije vrijeme za to. Zato se sjetite kalorične hrane kad pakirate ruksak, i pripazite na temperaturu — da ne polomite zube na smrznutim čokoladicama. Pro tip: marcipan se ne smrzava!
Što se tiče hidracije, vrijedi ista preporuka kao i ljeti, a koju često zanemarujemo — voda nije dobar izbor za outdoor aktivnosti koje uključuju znojenje i veću kalorijsku potrošnju! Umjesto vode, zimi sa sobom uzmite termosicu s čajem; osim što čaj, uz malo meda i/ili limuna, može jednostavno nadoknaditi kalorije, poslužit će i kao način grijanja u pauzama.

Kraći dani i sve što dolazi s njima

Zimi su dani kraći — ovo znamo od prije osnovne škole. Pa ipak, zgodno je podsjetiti što to znači za zimske planinarske ciljeve.
Rani start i kasno vraćanje znači da je naglavna svjetiljka obavezna. Osim što vam treba svjetiljka s dobrim osvjetljenjem, njena baterija također mora biti odgovarajućeg kapaciteta. Sjetite se držati ju blizu tijela kad ne radi, jer zima voli isprazniti litij-ionske baterije (isto vrijedi i za mobitele).
Isto tako, ture koje su vam potpuno nepoznate nisu preporučljiv cilj za zimsko planinarenje, osim ako ste izuzetno dobro pripremljeni. Već vam blato može poremetiti planove za koji sat, a o snijegu i ledu da ne pričamo. Zbog toga za zimske ciljeve odaberite vrhove ili puteve koje dobro poznajete. Ako pak želite u nepoznato, opremite se kartom, GPS uređajem, i dodatnom odjećom i hranom ako se priča oduži.
Nemojte zaboraviti ni na vremensku prognozu! Pratite snježne uvjete i lavinske prognoze, znajte što znači koji stupanj opasnosti, a nemojte se bojati i nazvati najbližeg domara u planinarskom domu i pitati za savjet. Pratite kretanje vjetrova, padalina, kad leti inje a kad se očekuje mećava.

Odjeća i obuća

O izboru odjeće i obuće za zimsko planinarenje bi se mogla napisati knjiga. Ali neke osnovne stvari vrijedi ponoviti.
Posvetite dovoljno pažnje izboru obuće. Informirajte se o materijalima, o proizvođačima i o kalupima obuće. Razmislite koja je vaša najčešća aktivnost i cipele odaberite vodeći se time. Cilj je da vašim stopalima bude toplo, ali ne da se oznoje! Nekima odgovara sintetika, nekima koža, i računajte na pokušaje i pogreške.
Osim toga, pazite i na tvrdoću vaših cipela. Meke i savitljive cipele su idealan izbor za raditi puno koraka, ali se lošije ponašaju s derezama nego tvrde. Tvrde cipele su vrhunske za grape i zaleđene slapove, ali nisu uvijek ugodne za puno hodanja. Dakle, odvagnite svoje ciljeve i želje, i budite realni.
U ruksak ubacite jedne dodatne čarape, koje će vam poslužiti u slučaju bivakiranja (jer nošene će vjerojatno biti vlažne). Termo-sloj za noge (tajice ili hlače) je jednako tako dobrodošao u ruksaku.
Što se tiče odjeće, vrijede stara pravila: osnovni sloj, i to neka zimska, malo deblja varijanta (ali ne predebela). Zatim među-sloj, koji služi za grijanje i odvajanje vlage: tehnički flisevi su najbolji, ali ne i jedini izbor. Za snježne i kišne dane na kraju dolazi i tzv. hardshell sloj koji štiti od vlage. Isprobajte svoj sistem oblačenja na poznatom terenu, i budite spremni na preinake.
Nemojte zaboraviti ni rukavice! Osim onih na rukama, ubacite jedan par i u ruksak, zajedno s rezervnom kapom. Ovo su komadi odjeće koji se najčešće otkotrljaju daleko pod nas, a štite najizloženije dijelove tijela.
Za kraj, u ruksaku neka stoji i perje. Pernata jakna (popularna “puhovka”) je najbolji izbor za ogrnuti se na pauzama ili za dulje vrijeme na štandu u nekom zimskom smjeru. Primaloft je, pojednostavljeno rečeno, umjetno perje koje grije i kad se namoči (za razliku od klasičnog perja koje grije bolje, ali jednom kad je mokro s tim je gotovo).

Teški metal (ili nikakav metal!)

Pod heavy metal opremom mislimo na specifičnu opremu za zimu — na dereze i cepine.
Razlikujte “žabice” od dereza: žabice idu na bilo kakvu obuću, i super su za razmočene i ne previše tvrde podloge. Odličan izbor za hobi-planinarenje i odlična stvar za imati u ruksaku, ali ne zavaravajte se: ozbiljan led za žabice je i ozbiljan problem!
Dereze dolaze u velikom broju vrsta i oblika. Klasične dereze idu na bilo koje cipele, pritežu se sistemom gurtnica, i koriste se za hodanje; često ih treba dotegnuti. Poluautomatske i automatske dereze mogu se postaviti na cipele koje imaju za to predviđen potplat. Dobar su izbor kako za hodačke ture, tako i za zimsko penjanje. Poluautomatske cipele obično su i nijansu mekše od automatskih, pa o tome vodite računa kod odabira (vidjeti gore u dijelu teksta o obući).
Cepini su obavezan dio opreme za sve ture koje uključuju kretanje po strmom i otvorenom terenu. Cepin je bio dio planinarske opreme i prije dereza, a s godinama im se veličina smanjivala. Danas ih dijelimo na klasične, planinarske cepine i tehničke cepine raznih namjena. Ono što je svima zajedničko je da su alat za napredovanje i za zaustavljanje pada — a to je nešto što trebate naučiti na tečaju zimskog planinarenja.
Ako se krećete lavinskim terenom, upoznajte se i s lavinama općenito, teorijom o njihovom funkcioniranju, i najvažnije — s lavinskim kompletom. On uključuje sondu, lopatu i lavinski primopredajnik, i najbolji je način za spasiti život u slučaju da vas ili vaše partnere odnese lavina. I ne zavaravajte se: i na našoj Ivanščici su se znale dogoditi lavine, kombinirane s odronima!
Uz sav taj metal, neka vam se pri ruci nađe i koja samozatezna vezica — za popravak skije, štapa, krplje ili dereze. Naš omiljeni duct tape nažalost ne funkcionira na niskim temperaturama.

Za odjavu…

Preporuke iz gornjeg teksta možda se čine komplicirane, i logistički i kao skup znanja i vještina. Ipak, to ne znači da zimi morate biti ograničeni na zatvorene prostore.
Ako ste novi u zimskom planinarenju, odaberite sebi nezahtjevne i poznate ture, i “isprobajte teren” na taj način. Gradiranjem težine (umjesto skokom “grlom u jagode”) lako možete i opremu uvoditi dio po dio, te se s njom upoznavati polako i sigurno.
Za kraj, uživajte u posebnostima zime! Sunčani i jako hladni zimski dani pružaju nezaboravne poglede s planinskih vrhova, a priroda ima razne načine kako nas zaintrigirati snijegom i ledom. Okanite se kićenja borova po planinama (jer te kuglice obično ostanu tamo), i pazite na sebe i svoje partnere. Ako zagusti, tu smo!

112