HGSS logo

HGSS stanica
Varaždin

Savjeti za penjanje

Cover Image for Savjeti za penjanje

Završena sportsko-penjačka ili alpinistička škola uvjet je za sigurno bavljenje ovom aktivnošću.

- Sunčica Hrašćanec

Doduše, kvalitetno možete učiti i od osobe koja je završila ovu školu i stekla određeno iskustvo penjući se nekoliko godina, ali morate biti apsolutno sigurni da osoba potpuno vlada sportsko penjačkim ili alpinističkim tehnikama i znanjima prije nego li je prihvatite kao svog učitelja. Čak i kada završite sportsko penjačku ili alpinističku školu, u početku svakako idite na penjanje s nekim iskusnijim od vas dok ne steknete sigurnost u sebe. Korisni savjeti iskusnijeg penjača pomoći će vam da puno brže i sigurnije napredujete.

Sigurnosna oprema

Iako je kaciga nepopularna među sportskim penjačima, uvijek postoji i najmanja mogućnost ozljede glave (krušljiva stijena, penjanje više dužina, …) svakako stavite kacigu na glavu. Alpinistima je kaciga obavezni dio opreme.

Provjera opreme

Kada kupujete ili posuđujete opremu, pogledajte ima li oznaku sigurnosnog standarda koji jamči da je oprema prošla potrebna ispitivanja. Pazite od koga posuđujete opremu. Karabiner, sprava za osiguravanje ili bilo koji drugi dio metalne ili plastične opreme koji je s visine pao na tvrdu površinu valja smatrati nepouzdanim i po mogućnosti baciti. Na njemu se mogu pojaviti nevidljive pukotine i lomovi, što može uzrokovati pucanje metala ili plastike.

Provjeravajte svoje i partnerovo znanje rukovanja opremom i tehnikama

Osiguravatelji su znali uzrokovati ozbiljne nezgode lošim rukovanjem spravom za osiguravanje. I najiskusniji penjači znali su se krivo navezati na uže ili nisu dva puta provukli remen od pojasa kroz sigurnosnu kopču. Ove stvari uvijek ponovo provjeravajte i po nekoliko puta.

Komunicirajte s partnerom

Osiguravatelj i penjač uvijek bi trebali znati što onaj drugi ima na umu. Kada penjač dođe do štanda od životne je važnosti da osiguravatelj zna što su namjere penjača, hođe li se prevezivati, spustiti, abseilati ili penjati dalje.

Informiranje o penjalištu

Raspitajte se o smjeru koji penjete, dužini, težini, kvaliteti spitova i štanda. Često su se nesreće dešavale jer bi uže bilo prekratko pa bi kraj užeta ‘procurio’ kroz spravu za osiguravanje ili na vrhu ne bi bilo štanda ili bi bio na starim spitovima.

Treninzi

Redovito odlazite na sportsko penjačke treninge u dvorane s umjetnom stijenom. To će vam omogućiti da steknete dovoljno snage i gipkosti, no oni nikako ne smiju biti zamjena za penjanje u prirodi na stijeni već samo dodatni trening. Redovito odlazite na penjačke ili alpinističke izlete, samo ćete redovitim penjanjem steći potrebno iskustvo, znanje i sigurnost. Ako ste imali dulju pauzu, a spremate se na sportsko-penjački izlet, svakako ponovite tehnike osiguravanja, ukopčavanja i prevezivanja na štandu, a za alpinistički izlet uz sve ovo obnovite još i znanje postavljanja međuosiguranja, izrade sidrišta i tehnike abseilanja.

112