HGSS logo

HGSS stanica
Varaždin

Uspješno provedena zimska stanična vježba

Cover Image for Uspješno provedena zimska stanična vježba

Cilj vježbe bio je pružiti pripravnicima priliku za praktično učenje i razumijevanje ključnih tehnika spašavanja u zimskim uvjetima. Vježba je uključivala navezivanje akje, transport iste haski zapregom, prepoznavanje lavinskih uvjeta i rizika, simulacija ozljeda i korištenje zimskih tehnika spašavanja. Nakon što su se pripravnici vezali za akju koju su vukli haski zapregom krenuli su prema vrhu planine. Tijekom uspona, gorski spašavatelji demonstrirali su korištenje lavinskog trojčeka – alata za traženje zatrpanih u lavini, te su objasnili kako se pomoću lavinskog presjeka može prepoznati stupanj opasnosti od lavine.

Vježba je uključivala i simulaciju ozljede koljena kod skijaša koja se dogodila neposredno prije samog vrha. Pripravnici su demonstrirali pravilno imobiliziranje ozljede, zagrijavanje i pakiranje unesrećenog u akju. Uz pomoć sistema za spuštanje, unesrećeni je sigurno transportiran do točke odakle je bilo moguće sigurno nastaviti skijanje do podnožja planine.

Ova petosatna vježba, od kojih je sam transport unesrećenog trajao jedan sat, bila je izvanredna prilika za pripravnike da nauče i praktično primijene sve tehnike spašavanja, uključujući skijanje s akjom. Zahvaljujući odličnoj organizaciji i predanosti svih sudionika, vježba je provedena uspješno i bez ikakvih komplikacija.

Ovakve vježbe neophodne su za održavanje visoke razine spremnosti i kompetencija članova HGSS-a te predstavljaju temelj sigurnosti u planinama i skijaškim područjima.

HGSS Stanica Varaždin ponosna je na svoje članove i pripravnike koji su pokazali iznimnu profesionalnost i posvećenost tijekom provedene vježbe.

112